Przeskocz do treści

Czym jest żywność ekologiczna?

Organiczne produkty pochodzą z rolnictwa ekologicznego, systemu produkcyjnego, która wykorzystuje ekologiczna żywność metody rolnictwa z szacunkiem do natury i środowiska, bardzo surowe zasady dotyczące użycia herbicydów, pestycydów i chemicznych nawozów syntetycznych.Podobne ograniczenia dotyczą stosowanie antybiotyków, hormonów i innych substancji, które stymulują sztucznie wzrostu zwierząt, które, przeciwnie, żyją w zdrowej atmosferze i przy zachowaniu jego samopoczucia, w ziemi, na świeżym powietrzu i mają wpływ na pasze naturalne i ekologiczne produkty.

ekologiczna żywność

Żywność ekologiczna kontra tradycyjna 

 

Ekologiczna produkty są wolne od GMO, genetycznie modyfikowane organizmy. Nawet opracowanie produktów spożywczych-klasy tego podejścia, a zatem wszystkie produkty pochodne, takie jak makaron, jogurt, ser, wino, piwo produkowane są z unadisminución znaczne dodatków, obsługi zasiłków i substancji syntetyzowanych chemicznie.Herbicydy, takie jak glifosat lub глюфосината, są używane w tradycyjnym ekologiczna rolnictwie dla pielenie, szybko i skutecznie, podczas gdy pestycydy działają na niektórych szkodników lub pasożyty, które wpływają na plony.Do tego, jak będzie korzystać z produktu, środki ochrony roślin, powinny być aktywne substancje,  ekologiczna żywność które zawiera i określenia progu limitu, po przekroczeniu którego jego stężenie w produktach spożywczych może mieć zagrożenie dla ludzi lub zwierząt. Europejski Urząd Bezpieczeństwa żywności (EFSA), który wymawia się na każdy nowy limit pozostałości i każda zmiana lub usuwanie zaplanowanego.Pewność, sprzedam organiczneOrganiczne produkty spożywcze zawierają dużo ilość niskich toksycznych dodatków, niż tradycyjne. Niemniej jednak, nie są w pełni zabezpieczone od nich, bo oni absorbują resztki zanieczyszczeń obecnych w środowisku lub, w żywność niektórych przypadkach, dla tradycyjnych kultur sąsiednich.Certyfikowane produkty ekologiczne powinny znajdować się w opakowaniu z logo eko-UE, jedyny sygnał, co gwarantuje konsumentów od źródła ekologicznej żywności i napojów. Logo nie może być stosowane do produktów, zawierających mniej niż 95% składników organicznych.

Dyskusja na temat zrównoważonego rozwoju

Jest to rozwijający się rynek na świecie, w 2014 roku osiągnął wartości 80 miliardów dolarów. W Hiszpanii około 7% ziemi, są one uprawiane ekologicznie czyste, 35.000 operatorów, ale tylko 1% zużycia organicznego, ponieważ duża część produkcji na eksport.Mimo, że rynek rośnie, zasiłki i dotacje, rolnictwo ekologiczne, nie tylko podsumować. Przyczynami są najniższe plony, wyższe ceny dla konsumentów niepełnosprawnych marketingu i problemy techniczne, związane z brakiem badań.
W rzeczywistości, niskie plony nowoczesnych technologii rolnictwa sprawiają, że odporność, a nawet jego, oczywiście, mniej oddziaływania na środowisko, w projekcji na żywność dużą skalę, czy kwestionowane. Akademicy dość concorde uznać, że jeśli chcemy, aby wyżywić ludność, a nie niszczyć kilka obszarów naturalnych, które pozostają, musimy zwiększyć produktywność i technologii (w tym GMO) - to jedna z odpowiedzi.Z drugiej strony, Hiszpańskiego Społeczeństwa, rolnictwo Ekologiczne, odpowiada, że "jeśli dedicase tyle ekologiczna pieniędzy na badania, w celu uniknięcia strat, jak i żywności, i rozkład będzie skuteczne, produkcji żywności ekologicznie ogarnąć wystarczy popytu na żywność ekologiczna na świecie i nie byłoby skupić się na plony".